header banner
Default

Dra til El Salvador for å bevitne en historisk ankomst: "Jeg innså at dette ville jeg alltid angre på å gå glipp av"


- Jeg innså at dette ville jeg alltid angre på å gå glipp av, så da hev jeg meg på første fly, skriver Erk Dale i en melding til Nettavisen.

Det var tirsdag denne uken at El Salvador innførte kryptovalutaen bitcoin som betalingsmiddel og en nasjonal valuta. Som første land i verden, har nasjonen i Latin-Amerika likestilt den digitale valutaen med landets offisielle valuta, som er amerikansk dollar.

Midt i den historiske hendelsen befinner det seg en nordmann. Erik Dale, som er sjefredaktør for kryptovalutanettstedet Krypto for hele kongeriket, kastet seg på flyet to dager før innføringen av det nye betalingsmiddelet.

Han landet i hovedstaden San Salvador samtidig som loven trådte i kraft, og turen gikk umiddelbart til McDonald´s der han fikk handle med bitcoin.

Se video av den historiske transaksjonen her:

- Veldig spesielt øyeblikk for oss som ha vært med siden det bare var en fjern drøm, forteller Dale.

Han reiste alene for å bli med på begivenheten, men han opplyser om at det er mange som har tatt turen for å bevitne den historiske hendelsen.

- Det er to andre nordmenn her som har reist over av samme grunn. Det er også hundrevis av tilreisende fra hele verden for anledningen, kanskje tusenvis.

Les også: Øystein Stray Spetalen langer ut mot Petter Stordalen

- Hvorfor er det viktig for deg å være i El Salvador når de innfører bitcoin?

- Dette er et historisk øyeblikk som i likhet med Berlinmurens fall ikke endrer verden over natten, men setter verden på en fundamentalt annen kurs for fremtiden, Hvis du kunne vært der 9. november 1989, ville du ikke grepet muligheten? spør nordmannen tilbake, før han legger til:

- Jeg mener at vi som har kompetanse på dette også har et visst ansvar for å dokumentere det som skjer nå for ettertiden. Disse årene og dette øyeblikket vil kanskje forskes på i århundrer.

Blandet mottakelse

VIDEO: Inside El Salvador’s gang crackdown - BBC News
BBC News

Landets president Nayib Bukele, har uttalt at regjeringen har sikret El Salvador 550 bitcoins, melder CNN. Regjeringen mener kryptovalutaen skal bidra til å utvikle landets økonomi og sikre flere jobber.

Blant befolkningen derimot, er ikke alle like positive. For samme dag som valutaen ble godkjent som betalingsmiddel, protesterte tusen mennesker utenfor høyesteretten i hovedstaden San Salvador, meldte NRK onsdag.

Kritikere mener at det er de fattigste i El Salvador som kommer til å tjene minst på innføringen, skriver statskanalen.

Av landets 6,5 millioner innbyggerne, er halvparten uten internett og mange har kun sporadisk tilgang, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Hva har du inntrykk av at folk i El Salvador tenker om innføringen av bitcoin?

- Folk i El Salvador er nok ganske delte i synet på bitcoin. De fleste er nøytrale og avventende, nysgjerrige og håpefulle, uten å være verken veldig positive eller veldig negative. Det er også et geografisk element, hvor surfelandsbyene langt kysten har adoptert bitcoin lenge før loven ble påtenkt, mens storbyene ligger en del etter, svarer Erik Dale på melding fra San Salvador.

Han bekrefter også at det har vært protester i flere byer, men bakgrunnen for demonstrasjonene opplever Dale som økende misnøyde mot presidenten.

- Mange nevner at protester mot bitcoin egentlig er protester mot president Bukele, som er en polariserende karakter med autoritære trekk, forklarer han.

Også hos internasjonale aktører har skepsisen for innføringen av kryptovalutaen vært stor, blant annet fra Verdensbanken, som i juni avviste den salvadoranske regjeringens forespørsel om hjelp til gjennomføringen.

«Selv om regjeringen kontaktet oss for å få hjelp til bitcoin, er ikke dette noe Verdensbanken kan støtte på grunn av miljø og mangler ved en slik valuta», het det i en uttalelse den gang, ifølge BBC.

Les også: Moxnes raser mot Høyre-topp: - Finn deg en ny jobb!

Samtidig går skepsisen på ustabiliteten som kryptovaluta har.

– Verdien på bitcoin kan svinge med mange prosent fra en dag til en annen. Det taler vel imot å bruke bitcoin som betalingsmiddel. Hva tenker du om den innsigelsen?

- Vi har intervjuet dusinvis av lokale over hele landet og ikke en eneste person har nevnt prisen på bitcoin med et eneste ord. Dette er ikke en overdrivelse. Prisen i dollar er nok mest relevant i land som fremdeles ser på bitcoin som spekulasjonsobjekt, som er de landene som trenger kryptovalutaen minst. Og hvis man innser at bitcoin ikke har en maksverdi i dollar, fordi dollar ikke har en minsteverdi i bitcoin, så blir for øvrig prissvingninger irrelevante også for investorer, mener Dale.

Før han legger til:

- El Salvador er en økonomisk bakgård uten egen valuta, så dette er et perfekt sted å teste teorien i praksis. Og om det fungerer som forventet vil spillteori raskt drive andre land til følge etter.

- Snakker kun om pris og spekulasjon

VIDEO: Inside El Salvador’s secretive mega-jail - BBC News
BBC News

Ifølge nordmannen er holdningen til bitcoin annerledes i Norge enn i andre land.

- Et interessant poeng er jo at Norge, som i utgangspunktet ikke trenger bitcoin i det hele tatt, vil måtte ta i bruk bitcoin til slutt likevel, så det som i dag er vår store styrke er også vår største svakhet. Det er rett og slett veldig vanskelig for nordmenn å forstå poenget med denne kryptovaluten, derfor snakker nordmenn nesten kun om pris og spekulasjon, i motsetning til de fleste andre land.

Les også: TV 2-stjernen tok tilbake kontrollen: - Beste som kunne skje

Dale trekker frem at bitcoin passer best i land med lav tillit og ustabile institusjoner.

- Bitcoin funger best på tvers av landegrenser, men land med lav tillit og ustabile institusjoner har nok mest å hente. Det ser man også tydelig i hvor bitcoin er mest utbredt så langt, som i Nigeria, Tyrkia og El Salvador, avslutter han.

For ordens skyld: Erik Dale var ansatt som journalist i Nettavisen fra 2019 til 2020.

Sources


Article information

Author: Keith Hernandez

Last Updated: 1703053203

Views: 954

Rating: 4.8 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Keith Hernandez

Birthday: 1942-03-23

Address: 866 Benton Fork, Meganmouth, IN 96760

Phone: +4295296681886537

Job: Financial Analyst

Hobby: Writing, Reading, Beer Brewing, Tennis, Billiards, Playing Piano, Stamp Collecting

Introduction: My name is Keith Hernandez, I am a striking, enterprising, vibrant, risk-taking, tenacious, dazzling, multicolored person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.